Srovnání metropolitních areálů Prahy a Brna - Malý, Jiří (2012)
Diplomová práce je ve své teoretické části zaměřena na charakteristiku vývoje metropolí a jejich zázemí a na popis mechanismů, které utváří funkční a prostorové vazby ve vzniklých metropolitních regionech. Rovněž se zabývá metodologií prostorového vymezování metropolitních území. V empirické části jsou srovnávány metropolitní areály Prahy a Brna. Sledována je intenzita dekoncentračních tendencí obyvatel a pracovních příležitostí a také dojížďka do zaměstnání. Na základě výsledné analýzy dat jsou popsány rozdíly ve vývoji funkčních vztahů mezi oběma metropolitními regiony.