Aspekty výživy u pacientů po totální gastrektomii - Bacovská, Eliška (2012)
Totální gastrektomie se v současnosti nejčastěji využívá k léčbě pokročilých stádií karcinomu žaludku. Pro úspěšnost léčby a minimalizaci komplikací je důležité zvolit vhodné nutriční intervence. Teoretická část popisuje důvody k výkonu a rozdíly mezi jednotlivými typy resekcí. Zaměřuje se na výskyt komplikací, příčiny jejich vzniku a využití nutričních intervencí pro jejich eliminaci. V praktické části je posouzen nutriční stav dvou pacientů po totální gastrektomii a navrženy vhodné nutriční postupy.