Vliv vysokosacharidové a vysokobílkovinné diety na redukci hmotnosti - Fialová, Lucie (2012)
Práce se zabývá vlivy vysokosacharidové a vysokobílkovinné stravy na redukci hmotnosti. V teoretické části jsou popsány sacharidy i bílkoviny z hlediska chemického i fyziologického, definice obezity a její zdravotní rizika, metabolismus tukové tkáně a jeho vlivy na další rozvoj obezity. Na konci teoretické části jsou popsány vlivy zvýšeného příjmu sacharidů a bílkovin na organismus a také srovnání obou dietních intervencí na redukci hmotnosti. V praktické části je uvedeno celkem deset kazuistik. Každý z deseti dobrovolníků pro zpracování kazuistik absolvoval jak vysokosacharidovou, tak vysokobílkovinnou dietu, s měsíční pauzou mezi intervencemi. V každé kazuistice je popsáno závěrečné hodnocení pro obě dietní intervence, které sloužilo i pro jednoduché statistické zhodnocení.