Geometrické extremální úlohy - historie, příklady a metody - Gajdošíková, Jana; Šimša, Jaromír, 1954-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2012)
Cílem mé diplomové práce bylo v návaznosti na mou bakalářskou práci vytvořit soubor řešených extremálních úloh z geometrie. Při řešení jsou využity různé geometrické metody. Práce je rozčleněna do několika částí, přičemž v každé části jsou použity jiné postupy. V kapitole, kde jsou úlohy řešeny méně známou metodou, je v úvodu zařazena teoretická část. Úlohy jsou pro názornost zpravidla doplněny obrázky.
Further to my bachelor thesis the main goal of my master thesis was to create a collection of solved extremal geometric problems. Project is aimed on employing geometric methods. Our collection is divided into three chapters forming three sections in all. Every section uses another method of finding extremal values. Since one of these sections uses lesser known geometric method we present it theoretically at the chapter beginning. For a better understanding most problems are accompanied with figures.
Vedoucí práce: Jaromír Šimša
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: extrémy; geometrie -- úlohy; extrems; geometry -- problems, exercises, etc; geometry; diplomové práce; master's theses