Eukleidovská geometrie v komplexní rovině - Boháč, Pavel (2012)
Tato diplomová práce se zabývá využitím komplexních čísel v planimetrii. Svým obsahem navazuje na bakalářskou práci, která však byla více zaměřena na praktickou stránku věci. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola je věnována připomenutí některých klíčových poznatků bakalářské práce, zabývá se zejména kolinearitou tří různých bodů v rovině, základními vlastnostmi přímek a je doplněna několika výsledky týkajících se kružnic. Druhá kapitola navazuje studiem koncyklicity a kolinearity čtyř různých bodů v rovině a jejich souvislosti s dvojpoměrem čtyř různých bodů. Třetí kapitola pak podává výklad základních vlastností trojúhelníků a podrobně zkoumá jejich podobnost. Konečně čtvrtá a poslední kapitola je pojata jako kolekce dvanácti významných tvrzení geometrie v rovině, která jsou dokázána pomocí nástrojů předchozích kapitol.