Význam biopsie sentinelových uzlin u duktálního karcinomu in situ prsní žlázy - Šťastný, Karel (2012)
Byla vytvořena Česko-Slovenská multicentrická studie pacientek s karcinomem in situ prsní žlázy, u kterých byla provedena biopsie sentinelových uzlin. Bylo sledováno, v jakém procentu se u původně diagnostikovaného karcinomu in situ prokáže v definitivním histologickém hodnocení nádoru mikroinvaze a invazivní složka karcinomu. V dalším souboru byl zkoumán výskyt metastáz karcinomu in situ v sentinelových uzlinách. Byly testovány prediktivní faktory invazivity a na základě těchto faktorů doporučena indikační kritéria k provádění biopsie sentinelových uzlin u karcinomu prsní žlázy in situ.