Hodnocení dlouhodobých výsledků operačního léčení degenerativního postižení bederní páteře - Němec, Filip; Chaloupka, Richard; Masarykova univerzita. Ortopedická klinika (2011)
Teoretická a vlastní klinická část práce se zaměřuje na časté téma hodnocení výsledků operační léčby degenerativního onemocnění bederní páteře. K danému úkolu přistupuje z pohledu hodnocení kvality vlastního života pacientů, kteří podstoupili operační zákrok. Sleduje tedy v souhrnu všechny nejčastější diagnózy (prostá hernie disku, spinální stenóza, osteochondróza či osteoartróza), které se skrývají pod pojmem degenerativního onemocnění bederní páteře. Hlavním cílem je prokázat zlepšení kvality života pacientů v závislosti na provedeném zákroku z dlouhodobého pohledu. Ke sledování kvality života je použito dotazníkových metod. Toto sleduje u více jak 180 pacientů Ortopedické kliniky FN Brno, kteří podstoupili operační zákrok na bederní páteři. V části experimentální se pak zaměřuje na velmi aktuální téma etiologie tohoto onemocnění z pohledu genetiky. Sleduje možnou závislost jednonukleotidového polymorfizmu (SNP) genů pro kolagen IX a matrixmetaloproteinázy 9 (MMP9) u pacientů s herni
The theoretical and clinical part of the thesis is focused on the frequent topic of evaluation of operative treatment of lumbar spine degenerative disease. The thesis approaches to a given task from the perspective of evaluation of quality of life of patients who underwent surgery. The thesis monitors in total all the most frequent diagnosis (simple hernia disk, spinal stenosis, osteoarthritis or osteochondrosis), which are hidden under the term degenerative lumbar spine disease. The main objective is to demonstrate the quality of life of patients depending on the performed medical intervention from the long term perspective. To monitor the quality of life questionnaire method is used. This means monitoring of more than 180 patients of The Orthopaedic Department of The University Hospital Brno, who underwent surgery on the lumbar spine. Then in the experimental section it focuses on a very hot topic of etiology of this disease from the perspective of genetics. It monitors potential dep
Vedoucí práce: Richard Chaloupka
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2011
Keywords: bederní obratle; degenerativní nemoci; kvalita života; ortopedické výkony; spinální stenóza; výhřez meziobratlové ploténky -- chirurgie; degenerative diseases; Intervertebral Disc Displacement; Lumbar Vertebrae; Orthopedic Procedures; Quality of Life; Spinal Stenosis; disertace