Poruchy spánku žen po menopauze - Barešová, Michaela (2012)
Předložená bakalářská práce se zaměřuje na téma poruch spánku u žen po menopauze. V úvodu práce je podán podrobný popis fyziologie spánku, spánkových poruch, nástrojů k diagnostice a léčbě poruch spánku obecně. Následuje část věnující se klimakteriu a menopauze, rozebírá klinické příznaky tohoto období života žen a přidává informace o poruchách spánku v menopauze. Vlastní originální část bakalářské práce představuje celkem 5 kazuistických sdělení žen v menopauze a jejich kvalitativní vyhodnocení. V závěru jsou uvedena určitá zobecnění a možná doporučení pro práci porodní asistentky, jak farmakologických opatření, tak i opatření dietních či režimových.