Laktační poradenství na poporodním oddělení - Vaněčková, Martina; Fendrychová, Jaroslava, 1953-; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2012)
Bakalářská práce se zabývá praktikováním laktačního poradenství na poporodním oddělení, zejména pak dodržováním zásad BFHI. V teoretické části je pro celkové pochopení dané problematiky stručně zmíněna anatomie prsu a fysiologie laktace. Dále jsou zde popsány zásady laktačního poradenství, výhody a management kojení, důležitost prvního přiložení a kontaktu "skin to skin". Nejčastější problémy s kojením jsou zmíněny i s navrhovaným řešením, větší důležitost je však věnována prevenci. V praktické části jsou uvedeny rozhovory s matkami i personálem a jejich zhodnocení.
This thesis concerns practice of lactation counselling at postpartum department, keeping the standards of BFHI in particular.The theoretical part of the thesis briefly mentions the anatomy of a female breast and physiology of lactation, so the problematics can be fully understood. Then it explains the basics of lactation counselling, the benefits and managment of breastfeeding and the importance of first attachment and „skin to skin“ contact. The most frequent problems occuring with breastfeeding are disscussed and a solution is proposed with every single problem. The practical part is represented by interviews with mothers, staff of the maternity units and evaluation of these interviews.
Vedoucí práce: Jaroslava Fendrychová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2012
Keywords: kojení; laktační poradenství; mateřské mléko; lactation consulting services; Breast Feeding; Milk, Human; bakalářské práce; bachelor's theses