Zkušenosti laktačních poradkyň, dětských sester a maminek s kojícími kloboučky - Šebková, Markéta (2012)
Bakalářská práce se zabývá problematikou používání kojícího kloboučku. Cílem je zjistit, jaké zkušenosti mají s touto pomůckou dětské sestry, laktační poradkyně a maminky. V teoretické části práce jsou zmíněny výhody kojení, anatomie mléčné žlázy a složení mateřského mléka. Jak se na kojení připravovat, zásady správné techniky kojení, jaké se mohou při kojení vyskytnout problémy a jak je řešit. Poslední kapitola teoretické části se věnuje kojícím pomůckám, především kojícím kloboučkům a jejich využitím. Praktickou část tvoří polo-strukturované rozhovory s laktačními poradkyněmi, dětskými sestrami pracujícími na novorozeneckých odděleních a s maminkami, které během svého kojení, kojící kloboučky používaly. Z výsledků práce lze usuzovat, že maminky a dětské sestry mají ke kloboučkům kladný vztah, vidí v nich užitečnou pomůcku. Na rozdíl od laktačních poradkyň, které jsou spíše jejich odpůrkyněmi a doporučují je, jen ve velmi výjimečných situacích.