Diabetické onemocnění matky a jeho vliv na novorozence - Plevačová, Martina (2012)
Bakalářská práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část se zabývá základní definicí a rozdělením onemocnění zvaného diabetes mellitus. Popisuje mimo jiné i rizika tohoto onemocnění pro matku i plod, případně novorozence. V praktické části byly zpracovány a vyhodnoceny informace, které jsem získala z dokumentací na novorozeneckém oddělení Fakultní nemocnice Brno. Použila jsem metodu retrospektivní analýzy dat. Cílem práce bylo zjistit, do jaké míry diabetické onemocnění matky ovlivňuje plod. Výsledky šetření ukázaly, že při správné kompenzaci onemocnění žádné závažnější ohrožení plodu, popřípadě nově narozeného dítěte nehrozí.