"Jak se rodí po vietnamsku?" (atributy kvalitní péče o rodičku z Vietnamu) - Minaříková, Zuzana (2012)
Tato teoretická práce obsahuje multikulturní pohled na ošetřovatelskou péči o vietnamské rodičky. Obsahuje soubor dostupných informací o Vietnamské komunitě v České republice a teoretické poznatky o způsobu prožívání těhotenství, porodu a šestinedělí Vietnamskými ženami. Zároveň je zde i uvedena autentická kazuistika z porodního sálu. S těmito všemi informacemi autorka pracuje tak, aby z nich vytvořila kompendium péče, kterou budou porodní asistentky takovým klientkám poskytovat. Práce se též zaměřuje na problematiku komunikace s jazykovou bariérou, která je v rámci této multikulturní problematiky poměrně častá a snaží se nabízet jejich řešení. Součástí práce bylo vytvoření edukační brožury ve vietnamském jazyce, kterou by bylo možné užít na porodních sálech.