Od péče porodních bab k péči porodníků v poválečném Československu - Machová, Zuzana (2012)
Předkládaná bakalářská práce s názvem Přesun porodů z domácností do porodnic v poválečném Československu mapuje toto téma z několika hledisek. Geograficky jsem se zaměřila především na Brno a okolí. Teoretická část se věnuje především stanovisku tehdejších porodních asistentek a lékařů k tomuto přesunu, dále zde mapuji kompetence, vzdělání a vůbec život porodních asistentek. Praktická část je analýzou vyprávění rodiček - pamětnic tohoto přesunu. Jsou zde zahrnuty i vzpomínky porodní asistentky - pamětnice.