Kvalita života ženy se stresovou inkontinencí - Machalínková, Darja (2012)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou stresové inkontinence moči u žen. Cílem práce bylo zmapování kvality života žen před operací pomocí implantace pásky TOT a kvality života žen po implantaci TOT pásky pod močovou trubici. Práce je rozdělena do 2 částí - na teoretickou a praktickou. Teoretická část popisuje a definuje kvalitu života, anatomii dolních cest močových a svalů pánevního dna, fyziologii dolních cest močových, klasifikaci močové inkontinence, epidemiologii, rizikové faktory, vyšetřovací metody a léčbu. V praktické části ve výzkumném šetření bylo metodou rozhovoru osloveno celkem 7 žen. Rozhovor byl doplněn o modifikovaný dotazník - Contilife, který se používá při hodnocení kvality života před a po operacích stresové inkontinence. Ženy odpovídaly na 27 otázek. Na každou otázku musely odpovídat 2x - jak vnímaly problém před operací a po operaci. Otázky se týkaly různých oblastí života. Oblast denních a fyzických aktivit, vlastní osobnosti, citových důsledků, sexuality a celkového subjektivního vnímání kvality života.