Hyperbilirubinémie u novorozenců s porodní hmotností 1000-2500gramů - Krausová, Jarmila; Nováková, Zuzana, 1961-; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2012)
Bakalářská práce je pojata jako teoreticko - praktická a zabývá se fyziologií a patologií novorozenecké žloutenky u novorozenců s porodní hmotností 1000-2500g. V teoretické části je řešena klasifikace novorozenců, problematika poporodní adaptace u novorozenců s nízkou porodní hmotností, fyziologie krve a patofyziologie novorozenecké žloutenky včetně její léčby. Praktická část je rozdělena do tří kapitol. V první jsou obsažena data získaná při sledování novorozenců s porodní hmotností 1500-2500 gramů, kteří jsou rozděleni do dvou skupin dle hmotnosti, a srovnává průběh hyperbilirubinémie. Druhá se zabývá zhodnocením informovaností matek o novorozenecké žloutence. Získané informace sloužily k vytvoření edukačního letáku pro rodiče dětí s novorozeneckou žloutenkou. A ve třetím úseku praktické části jsou zpracovány kazuistiky novorozenců s porodní hmotností 1000-1499 g, kde je hodnocen průběh novorozeneckého ikteru a jeho vliv na další psychomotorický vývoj.
Bachelor thesis is approached as a theoretical - practical work and deals with the physiology and pathology of neonatal newborns´ jaundice in with birth weight from 1000 to 2500 g. The theoretical part contains classification of newborns and postpartum low birth weight newborns´ adjustment problems, blood physiology and pathophysiology of neonatal jaudience including its treatment. The practical part is divided into three chapters. In the first are obtained data evaluated in monitoring newborns with birth weight 1500-2500 grams, who are divided into two groups according to weight and compares the course of hyperbilirubinemia. The second deals with the evaluation of the awareness of mothers about neonatal jaudience. The obtained informations were used to be creating the educational brochure for parents of children with neonatal jaudience. And in the third section of the practical case report has been processed casuistries of newborns with birth weight 1000-1499 g, where is evaluated pr
Vedoucí práce: Zuzana Nováková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2012
Keywords: hyperbilirubinemie; novorozenec s nízkou porodní hmotností; Hyperbilirubinemia; Infant, Low Birth Weight; bakalářské práce; bachelor's theses