Vymezení a charakteristika oblastí krajinného rázu v Jihomoravském kraji - Pohorský, Pavel; Culek, Martin, 1960-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2012)
V této diplomové práci se věnujeme území Jihomoravského kraje z hlediska hodnocení krajinného rázu. V území byly identifikovány jednotlivé oblasti krajinného rázu s jejich typickými rysy a unikátními projevy a v navazujícím textu byly tato území stručně charakterizována z kulturního, historického a přírodního úhlu pohledu s přispěním základních estetických poměrů. V práci bylo prozkoumáno celé území kraje a jeho návaznosti na okolní území. Přínosem práce je syntéza mnoha krajinných složek včetně osídlení a jejich ohodnocení z hlediska měřítek krajinného rázu.
In this thesis we study South Moravia Region as different landscapes. There were identified all main areas of specific landscape configurations from the point of view of landscape aesthetics with continuity of cross-border areas. Those areas were also shortly described. The paper offers synthesis of all main landscape segments into one including towns and other forms of settlement and their evaluation in evaluation in frame of difference of landscape aesthetics.
Vedoucí práce: Martin Culek
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: krajina; krajinný ráz; landscape character; landscape; Jihomoravský kraj (Česko : 2000-); South Moravian Region (Czechia : 2000-); diplomové práce; master's theses