Vymezení a charakteristika oblastí krajinného rázu v Jihomoravském kraji - Pohorský, Pavel (2012)
V této diplomové práci se věnujeme území Jihomoravského kraje z hlediska hodnocení krajinného rázu. V území byly identifikovány jednotlivé oblasti krajinného rázu s jejich typickými rysy a unikátními projevy a v navazujícím textu byly tato území stručně charakterizována z kulturního, historického a přírodního úhlu pohledu s přispěním základních estetických poměrů. V práci bylo prozkoumáno celé území kraje a jeho návaznosti na okolní území. Přínosem práce je syntéza mnoha krajinných složek včetně osídlení a jejich ohodnocení z hlediska měřítek krajinného rázu.