The effect of productivity and other environmental factors on the forest herb-layer diversity - Axmanová, Irena, 1982- (2012)
I když se diverzitou rostlinných společenstev zabývala již řada studií, v mnoha případech doposud jednoznačně nevíme, které faktory ji podmiňují. To se týká zejména temperátních a boreálních lesů, jejichž stromové patro je relativně druhově chudé a diverzita je určována především jejich bylinným podrostem. Za jeden z nejvýznamnějších faktorů ovlivňujících lokální druhovou bohatost rostlin je obecně považována produktivita. Předpokládá se, že nejvyšší počty druhů mohou být zaznamenány při středních hodnotách produktivity, zatímco na produktivnějších stanovištích diverzita klesá. Přestože tato unimodální odpověď byla opakovaně prokázána u travinných společenstev, u lesní vegetace se závěry různí. Předchozí studie naznačují i důležitost půdního pH a dostupnosti světla v lesním podrostu, ale doposud neznáme jejich relativní význam v porovnání s produktivitou. Moje disertační práce si klade za cíl odpovědět na tyto otázky: Jaký je vztah diverzity a produktivity bylinného patra temperátních