Záujem a informovanosť verejnosti o paliatívnej starostlivosti - Miškechová, Zuzana; Macková, Marie, 1974-; Masarykova univerzita. Katedra ošetřovatelství (2012)
Diplomová práca sa snaží zistiť aké má laická verejnosť vedomosti o paliatívnej starostlivosti. Zároveň hodnotí či má laická verejnosť záujem o informácie týkajúce sa paliatívnej starostlivosti a otázok umierania a smrti. Teoretická časť diplomovej práce popisuje problematiku umierania a smrti ako v minulosti tak i v súčasnosti, problematiku eutanázie, etický prístup k umierajúcim, hospice a filozofiu paliatívnej starostlivosti. Praktická časť diplomovej práce popisuje metodiku práce, výsledky a hodnotenie skúmanej vzorky sú zobrazené prostredníctvom tabuliek a grafov. Skúmané sú závislosti medzi údajmi ako pohlavie, vek, bydlisko, zamestnanie, vzdelanie a vedomosťami týkajúcich sa paliatívnej starostlivosti a vedomosťami o hospicoch. Pre zber informácií bol použitý anonymný dotazník.
The thesis tries to find out the general public knowledge about palliative care. It also assesses whether the general public is interested in information related to palliative care and issues of dying and death. The theoretical part describes the questions of dying and death in the past and at the present, the issue of euthanasia, ethical approach of dying, hospices and palliative care philosophy. The practical part describes the methodology, results and evaluation of the samples which are shown through schemes and graphs. Examining the correlation between data such as gender, age, residence, employment, education and knowledge about palliative care and knowledge about hospices. For the data collection an anonymous questionnaire was used.
Vedoucí práce: Marie Macková
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2012
Keywords: eutanazie; hospice; Informovanost veřejnosti; paliativní péče; umírající; Euthanasia; Hospices; Palliative Care; Terminally Ill; diplomové práce