Prvotní péče o pozůstalé v nemocnicích - Valeriánová, Tereza (2012)
Tato diplomová práce se v teoretické části zabývá umíráním a péčí o umírající v minulosti, rituály okolo smrti a nynější tabuizací smrti. Dále popisuje druhy truchlení, jeho příznaky, truchlení jako proces. Práce vysvětluje důležitost správné komunikace s pozůstalými, důle-žitost prostředí a časového aspektu při předávání pozůstalosti. Obsahuje praktické rady pro jednání s pozůstalými a schéma informací pro toto předávání. Jsou zde zahrnuty formální prvky předávání pozůstalosti a informace, které by měla sestra mít ve svých vědomostech. Práce se také zabývá možnostmi psychické a materiální pomoci pro pozůstalé. Výzkumná část práce zjišťuje, v jakých podmínkách je předávána pozůstalost truchlícím lidem a které faktory ovlivňují předávání pozůstalosti. Dále faktory ovlivňující délku jed-nání s pozůstalými a faktory ovlivňující používání haptického kontaktu sestrami. Práce se také zabývá spektrem a množstvím informací předávaných pozůstalým všeobecnými sestrami.