Fenomén izolace a osamělosti z pohledu seniorské populace - Brázdilová, Lenka (2012)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku osamělosti seniorů. Zabývá se výskytem pocitu osamělosti u seniorů žijících v domovech pro seniory. Je zaměřena na vliv demografických (věk, pohlaví, vzdělání) a sociálních (aktuální rodinný stav, vztahy s přáteli, charakter společenského života) determinant vůči přítomnému pocitu osamělosti. Dále v práci hodnotíme charakter a typ návštěv, které taktéž mohou mít souvislost s výskytem pocitu osamělosti. Práce je zaměřena na deskriptivní a induktivní analýzu a komparaci výsledků, které byly získaný průzkumným šetřením.