Analýza ekonomického přínosu Johna Kennetha Galbraitha (teorie konvergence) - Poláchová, Marie (2012)
Disertační práce s názvem Analýza ekonomického přínosu Johna Kennetha Galbraitha (teorie konvergence) se zabývá teoretickými východisky teorie konvergence Johna Kennetha Galbraitha. Práce se zaměřuje na příčiny, projevy a důsledky konvergence a to jak dle Galbraitha, tak dle jeho teoretických předchůdců. Mezi významné teoretické předchůdce Galbraithovy teorie konvergence, na které se tato práce soustředí, patří Karel Marx, Joseph Alois Schumpeter, Thorstein Veblen, William Baumol, Adolf Berle a Gardiner Means. Kromě vymezení explicitně vyjádřených vazeb mezi Galbraithem a jeho teoretickými předchůdci, což dělá hojně i sekundární literatura, jsou v práci identifikovány významné vazby implicitní. Tyto implicitní vazby jsou v sekundární literatuře vymezeny minimálně. Přínos Galbraitha oproti svým teoretickým předchůdcům je vymezen primárně za pomocí metody komparace.