Geneze koncepce trvale udržitelného rozvoje - Čada, David (2012)
Předkládaná doktorská disertační práce se zabývá koncepcí trvale udržitelného rozvoje, která je dnes široce definovaným multisektorovým paradigmatem veřejné politiky prosazovaným na mezinárodní, evropské, národní i regionální úrovni. Analyzuje její vznik a vývoj a nastiňuje zásadní výsledky realizace této koncepce při překonávání některých globálních problémů. První část disertační práce je věnována přehledu vývoje ekonomických teorií ve vztahu k trvalé udržitelnosti a jejím východiskům, pohledu soudobých ekonomických škol na tento problém a názorovému dualismu v soudobých ekonomických teoriích. Druhá část práce se zabývá teoretickým a politickým vývojem, který předcházel vzniku koncepce trvale udržitelného rozvoje a dále jejímu vzniku a obsahu koncepce, pilířům koncepce (ekonomickému, sociálnímu a environmentálnímu) a jejich vzájemným vztahům. Závěrečná část práce analyzuje kroky, které již byly učiněny s cílem implementovat koncepci trvale udržitelného rozvoje do reálného života ekon