Modulace intracelulárních signálních drah a genové exprese aromatickými kontaminanty prostředí - Trilecová, Lenka, 1982- (2012)
Polycyklické aromatické uhlovodíky (Polycyclic Aromatic Hydrocarbons; PAH) a N heterocyklické aromatické uhlovodíky (N-heterocyclic Aromatic Hydrocarbons; N HAH) tvoří rozsáhlou skupinu významných kontaminantů životního prostředí. Do organismu se tyto sloučeniny dostávají prostřednictvím kontaminované potravy, vody a dýcháním znečištěného vzduchu, zvláště inhalací cigaretového kouře. V játrech dochází k jejich metabolické aktivaci na mnohdy reaktivnější deriváty, jež napadají významné makromolekuly jako jsou proteiny, lipidy a DNA. Po vstupu do buněk se PAH a N-HAH váží na specifický aryluhlovodíkový receptor (Aryl hydrocarbon receptor, AhR), který je tak aktivován a v komplexu s pomocnými proteiny vstupuje do buněčného jádra, kde se váže na dioxin-responsní elementy v regulační části cílových genů. Výsledkem je aktivace exprese řady genů včetně cytochromů P450 (CYP450) a aldoketoreduktas, jež se podílejí na biotransformaci a případné metabolické aktivaci PAH a N-HAH. V organismu mohou