Fylogeneze evropských rodů čeledi Anthomyiidae (Diptera) s novými údaji o identifikaci, ekologii a rozšíření středoevropských druhů. - Komzáková, Olga (2012)
V rámci dizertační práce byly studovány fylogenetické vztahy mezi 33 evropskými rody čeledi Anthomyiidae (z celkového počtu 39), a to na základě morfologických a molekulárních znaků (mitochondriální geny 12S a 16S and jaderný gen 28S). Dále byl navržen determinační klíč na samice středoevropských druhů rodu Botanophila s využitím morfologických znaků na jejich ovipositorech a předložen návrh skupin středoevropských druhů tohoto rodu. Na základě determinace sbírkového materiálu pocházejícího z šesti šumavských rašelinišť byly provedeny analýzy druhového složení s ohledem na dominanci, konstanci, sezónní výskyt a rozšíření druhů v rámci těchto lokalit. Studovaná společenstva květilek jsou porovnávána na základě počtu druhů, indexů druhové bohatosti, diverzity a equitability, koeficientů podobnosti a analýzou hlavních komponent (PCA). Byl také doplněn a aktualizován druhový seznam květilek České republiky a Slovenska. Počet druhů známých z České republiky tak vzrostl o 36 druhů a ze Slovenska o 12 druhů. Druhový seznam květilek České republiky je srovnán se seznamy sousedních států, čímž byly vymezeny druhy, které lze očekávat i na našem území.