Zákaz opakovaného stíhání a jeho uplatnění v oblasti ochrany hospodářské soutěže na vnitřním trhu - Štencel, Václav (2012)
Práce se zabývá zásadou ne bis in idem a její aplikací v antitrustu v rámci EU. Podrobněji analyzuje jednotlivé prvky této zásady zejména s ohledem na její vyjádření v čl. 4 Protokolu č. 7 Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod, čl. 54 Schengenské prováděcí úmluvy a čl. 50 Listiny základních práv EU. Následně je provedeno shrnutí vývoje právní úpravy antitrustu v EU, stručná charakteristika jednotlivých skutkových podstat soutěžních deliktů, interpretace kompetenčních ustanovení nařízení č. 1/2003 a posouzení povahy jednotlivých rozhodnutí, která mohou být v řízení o soutěžním deliktu vydána. V závěru jsou představeny jednotlivé modelové situace opakovaného stíhání soutěžních deliktů v EU a jejich řešení z pohledu dosavadní judikatury Soudního dvora EU a shrnuty faktické a právní změny, které by měly vést k přehodnocení této judikatury. V poslední kapitole jsou pak navrženy legislativní změny na unijní i vnitrostátní úrovni, které by vedly k odstranění nedostatků stávající právní úpravy a přetrvávající právní nejistoty.