Lužická kultura v českém Slezsku - Juchelka, Jiří, 1978- (2011)
Práce se zabývá problematikou mladší a pozdní doby bronzové a starší doby železné v českém Slezsku, kdy bylo dané území obsazeno lidem kultury lužických popelnicových polí. V úvodu jsou představeny dějiny bádání lužické kultury v regionu a nastíněna kritika pramenů a literatury, která se k tématu vztahuje. V další části je představen vývoj osídlení v českém Slezsku v úseku celé doby bronzové až do závěru mladší doby železné s důrazem na období lužické kultury. Analyzována je struktura osídlení (sídliště, hradiska), problematika pohřebního ritu a depotů. Rekonstruována je rovněž sociální struktura lužické kultury, a to na podkladě nálezů z celého historického Slezska a z oblastí s ním bezprostředně sousedících. V další části je představena a analyzována keramika z hrobových celků a chronologicko typologickému rozboru je podrobena i kovová, kostěná i skleněná industrie. V závěru je proveden kompletní soupis všech lokalit s nálezy lužické kultury v regionu a proveden deskriptivní systém v