Nástroje aktérů správy školství ovlivňující rozsah sítě středních škol v České republice - Čížek, Hynek (2012)
Předmětem zkoumání disertační práce je vzdělávací politika na úrovni středního vzdělávání v České republice. Vzdělávací politika je analyzována na úrovni aktérů a použití jejich nástrojů při úpravě rozsahu sítě středních škol. Oblast vzdělávání prošla po roce 1989 zlomovým vývojem. Při realizaci reformy veřejné správy došlo v roce 2001 k převedení zřizovatelské působnosti středních škol z centrálních orgánů veřejné správy na kraje jako vyšší územní samosprávné celky. V současnosti se projevuje v oblasti středních škol demografický pokles počtu nastupujících žáků, jehož příčinou bude pokles celkového počtu žáků školy až o 30 %. Proces úpravy sítě středních škol nelze posuzovat odděleně od vzdělávacího systému jako celku, jehož je součástí. Je potřeba zohlednit vývoj celého systému vzdělávání včetně jeho nedostatků. V této souvislosti je nutné posuzovat opatření a nástroje aktérů při optimalizačních krocích na úrovni středního vzdělávání a spojit jejich účinky s nástroji, které řeší nedo