Reflexivní slovesa v češtině a prognóza jejich ekvivalentů v němčině - Wagner, Roland, 1969- (2011)
Předložená disertační práce představuje pokus o prognózu reflexivity německých verbálních struktur, které jsou překladovými ekvivalenty českých reflexivních struktur. Prognózy vyjádřené v práci se opírají o syntaktické a sémantické vlastnosti výchozích českých nereflexivních sloves, jako jsou např. valence, selekční požadavky kladené na obsazování valenčních pozic a přítomnost/absence jistých sémů. Prostřednictvím jazykového materiálu čerpaného ze slovníků a elektronických korpusů jsou prognózy konfrontovány s jazykovou realitou. Práce dále obsahuje podrobnou analýzu sekundární literatury o reflexivitě vzniklé v různých teoretických rámcích (klasické studie jazykovědné bohemistiky, valenční teorie, generativní gramatika). Úspěšnost vyjádřených prognóz je vyhodnocená v četných grafech a tabulkách