Kvalita života lékaře - onkologa zátěžové situace z každodenní praxe - Spurná, Zuzana (2011)
Prezentovaná práce se zabývá psychickou zátěží lékařů pracujících na onkologickém oddělení. Záměrem bylo identifikovat a dostatečně strukturovat konkrétní situace z každodenní praxe, které onkologové vnímají jako zatěžující. Jako klinický psycholog dlouhodobě pracující na onkologickém oddělení jsem využila psychodynamický přístup a teorii narcismu jako výkladový rámec etiologie psychického vyčerpání a tzv. syndromu vyhoření u onkologů. Výzkum byl smíšený, rozdělený na dvě fáze - na fázi kvalitativní a kvantitativní. Kvalitativní část práce probíhala na oddělení klinické a radiační onkologie, které není běžně přístupné širší společnosti, proto jsem volila etnografickou metodu interpretativního výzkumu v podobě hustého popisu. Výsledkem kvalitativní části byl inventář s 37 položkami a ten byl následně v kvantitativní části výzkumu předložen výběrovému souboru 90 onkologů, kteří jednotlivé položky inventáře vyhodnocovali na základě subjektivně prožívané zátěže. K analýze dat byly použity