Riziko, deprese a problémové chování v období adolescence - Bocková, Barbara (2011)
Předložená práce usiluje o podání analýzy povahy, významu a modalit riskování v procesu dospívání, při něm a po něm. Postupuje při tom od definic pojmů adolescence a rizika k jejich prolnutí v pokusu o vypracování komplexního bio-psycho-sociálního modelu determinant podmiňujících rozhodnutí dospívajících chovat se nebezpečně, riskovat. Specifická pozornost je při tom věnována jednak kategorii adolescentní deprese coby výrazně rizikového faktoru, a jednak roli a významu rodinných vztahů při zvládání náročného úkolu dospívání. Tato teoretická analýza při tom sice na jedné straně akceptuje pojetí rizikového chování coby atributu či normativní součásti vývojové etapy adolescence, které k ní nejen z definice náleží, nýbrž v ní i hraje konstitutivní (a dost možná nezastupitelnou) roli. Na straně druhé ovšem nezapomíná, že žádná seriózně míněná definice rizika se nemůže nevyčerpat jen sumou možných zisků a reálných či hypotetických pozitiv, nýbrž že k ní nutně náleží také ztráty, prohry a šk