Aktuální otázky českého státního občanství se zaměřením na problematiku rozhodování orgánů veřejné správy a soudních orgánů - Chýle, Josef (2011)
Cílem disertační práce je vymezit, popsat a kriticky komplexně nahlédnout na řízení a rozhodování o nabývání a pozbývání, zjišťování a prokazování státního občanství České republiky, zabývat se aktuálními problémy spjatými s touto tématikou a komparovat je s vybranými zahraničními zeměmi.