Hospodaření územních samosprávných celků - Janeček, Jan, 1978- (2011)
Práce se zabývá otázkami právní regulace hospodaření celků územní samosprávy. Úvodní část je věnována vymezení právního postavení českých celků územní samosprávy. Zvláštní pozornost je věnována specifickému postavení celků územní samosprávy v majetkových vztazích. Jejich majetek je určen k plnění veřejných účelů, z tohoto důvodu jej lze nazírat jako majetek veřejný. Celky územní samosprávy pak mohou být vnímány jako vlastníci se zvláštním posláním. Následující část práce obsahuje analýzu základních principů hospodaření celků územní samosprávy, kterými jsou princip hospodárnosti a účelnosti. Tato pravidla jsou dále rozebírána. Dále se práce zabývá otázkami výkonu majetkových práv obcí a krajů. Výkon majetkových práv celků územní samosprávy může být přímý nebo zprostředkovaný. V této souvislosti je rozebrána otázka právního jednání obcí a krajů. Zprostředkovaný výkon majetkových práv může být realizován nejčastěji příspěvkovými organizacemi nebo také organizačními složkami, které představují zařízení bez právní subjektivity. Pozornost je věnována také městským částem/obvodům, dobrovolným svazkům obcí a veřejným zdravotnickým zařízením. Dále se práce věnuje otázkám kontroly hospodaření, kterou dělí na vnitřní a vnější. V rámci navazujícího výkladu je věnována pozornost problematice odpovědnosti. Text se zaměřuje na případy zvláštních odpovědnostních vztahů, které mohou vznikat právě jen v souvislosti s hospodařením obcí a krajů.