Vývoj lesního zákonodárství s akcentem na zákon lesní z roku 1852 - Cempírek, Martin, 1984- (2012)
Rigorózní práce je tematicky zaměřena na historii právní úpravy lesnictví. V práci byly analyzovány jednotlivé právní předpisy s akcentem na zákon lesní z roku 1852. Práce postihuje, historii právní úpravy takřka od doby středověku, kdy se začínají objevovat jednotlivá nařízení panovníků a šlechty upravující užívání lesů. V první části práce je poukázáno na vývoj lesního zákonodárství v období od středověku do vydání zákona lesního z roku 1852. V práci je popsán vznik a využívání lesních služebností. Těžiště práce spočívá ve druhé části, kde je proveden rozbor lesního zákona z roku 1852. Je zde poukázáno na aktuálnost určitých ustanovení tohoto zákona. Zákon lesní z roku 1852 svojí právní úpravou navázal na Lesní řády a nově rozpracoval jejich zásady. V závěrečné části práce je provedeno srovnání s lesními zákony z období socialismu, kdy byl vydán zákon č. 166/1960 Sb., lesní zákon. Je poukázáno na přednosti a nedostatky socialistického zákonodárství. V práci je dále analyzován zákon č. 61/1977 Sb. o lesích. V tomto zákonu se projevil federativní model uspořádání státu, kdy byly Českou národní radou a Slovenskou národní radou vydány zákony o hospodaření v lesích. Práce poukazuje na některé nové pojmy a vztahy užívané v zákoně. V rigorózní práci je provedeno srovnání se současnou právní úpravou, zák. č. 289/1995, lesní zákon, ve znění pozdějších předpisů. Jsou uvedeny hlavní principy a zásady, o které se zákon opírá. Po analýze historické právní úpravy, zejména zákona lesního z roku 1852, jsou v diskuzi nabídnuty návrhy pro novelizace stávajícího lesního zákona, které by mohly posloužit v rozpravách nad přípravou a vydáním nového lesního zákona.