Valenční slovník ruských, českých a německých sloves. příloha k disertační práci - Golčáková, Bohuslava, 1975- (2011)
Disertační práce „Valence sloves umístění v ruštině, češtině a němčině“ se zaměřuje na valenci sloves dané sémantické třídy ve třech jazycích. Sémantická klasifikace vychází z prací ruské vědecké skupiny "Ruské sloveso" (Russkij glagol). Valenční vlastnosti sloves jsou popsány v návaznosti na Funkční generativní popis, rozpracovávaný P. Sgallem a J. Panevovou od 70. let 20. století. Práce se zaměřuje na srovnání valenční struktury sloves dané sémantické třídy a jazykové realizace jednotlivých valenčních doplnění na povrchové úrovni věty. Nedílnou součástí disertační práce je specifický synchronní valenční rusko-česko-německý slovník, který obsahuje 524 ruských lexikálních jednotek a jejich českých a německých ekvivalentů. Ve slovníku je popsána valenční struktura jednotlivých sloves a užití sloves je doloženo příkladovými větami, které byly získány excerpcí z elektronických korpusů ruského, českého a německého jazyka