Symbolismus u mobilních společností Sibiře: Lidé a zvířata v etnologické analogii a archeologickém kontextu - Sázelová, Sandra, 1983- (2012)
Od počátku prehistorických výzkumů jsou mobilní společnosti Sibiře používány jako etnologická analogie k lovecko-sběračským společnostem mladého paleolitu. Je pochopi-telné, že v etnologickém záznamu nikdy nenalezneme úplný harmonogram každodenního života těchto mladopaleolitických společností, natož pak přesné analogie k dětským hrám a zábavám dospělých, jimiž si krátili dlouhé chvíle, k umělecké tvorbě nebo k rituálům či k jejich konkrétním symbolickým významům. Přestože mapováním variabilit lidského chování v různých kulturách a prostředích získáváme jen obecné modely, můžeme si na jejich základě udělat určitou představu o dynamice sociálního a symbolického systému, který bychom ve statickém materiálním kontextu archeologického výzkumu hledali jen těžko. Má práce je paleoetnologickým příspěvkem k systematické analýze symbolického vztahu lidí a zvířat v etnologickém i archeologickém kontextu. Je postavena na důkladné analýze několika etnologických kolekcí figurálních předmětů, zejména pak z Jesupovy severopacifické expedice, přičemž detailní analýza je zaměřena na předměty zoomorfního a teriantropického tvaru. Dále se opírá o sbírky fotodokumentací, o výsledky vlastní terénní práce z roku 2009 v prostoru severozápadní Sibiře, o rozhovory s mezinárodně uznávanými odborníky a o literární rešerše českých i zahraničních zdrojů. Závěrem jsou diskutovány některé obecnější otázky týkající se mobilního umění moravského gravettienu.