Hlas žáků jako součást jejich participace na životě školy - Vidláková, Jitka, 1979- (2011)
Tématem disertační práce je participace žáků na životě školy a specificky hlas žáků. Cílem teoretické části je podat aktuální pohled na participaci žáků, neboť zejména v průběhu poslední dekády došlo v zahraničí ke změnám v uvažování o ní. Jejich výsledkem je mimo jiné zavedení nového konceptu, který bývá v zahraničí označován jako hlas žáků (pupil/student voice). Popisované změny zatím nebyly dostatečně reflektovány v české pedagogické literatuře ani výzkumu a představují teoretický kontext pro empirickou část práce. Hlavním cílem výzkumného šetření je zjistit, jak je uplatňován hlas žáků na vybrané české základní škole. Výzkum dále přináší poznatky o tom, jak žáci vidí svoji školu a následně, jak reálný obsah hlasu žáků koresponduje s pohledem žáků na jejich školu. Výzkum je realizován jako případová studie využívající kombinaci několika metod sběru dat, mezi nimiž klíčovou roli sehrály polostrukturované rozhovory s žáky 9. tříd, učiteli a ředitelem školy