Pokroky v léčbě akutních a chronických infektů skeletu na traumatologickém oddělení - Šír, Milan (2013)
Úvod: V průmyslové oblasti Ostravska s rozvinutým hutnictvím a těžbou uhlí je historicky zaznamenáván vysoký počet těžkých úrazů. V posledních letech se zde také zvyšuje počet vysokoenergetických dopravních úrazů. Tato těžká poranění jsou i přes adekvátní léčbu zatížena množstvím komplikací, z nichž závažnou část představují infekce skeletu. Cílem této práce je zavedení a zhodnocení výsledků nejvhodnějších metod léčby poúrazových infekcí skeletu. Materiál a metodika: Retrospektivně zhodnocen soubor 65 pacientů léčených na septickém oddělení TC FN Ostrava v letech 2000-2006. Nejčastěji se osteomyeli-tida vyskytovala po otevřených zlomeninách. Všichni pacienti podstoupili kom-plexní léčbu osteomyelitidy.Výsledky léčby byly zhodnoceny po dvou letech od ukončené léčby. Diskuze: V léčbě osteomyelitidy došlo v posledních 3 dekádách ke zlepšení vý-sledků, protože se do rutinní léčby zavedly nové metody - distrakční osteogeneza dle Ilizarova, svalové laloky místní i volné, nová lokální antib