Biochemical mechanisms of cyanobacterial toxicity - Nováková, Kateřina, 1981- (2012)
Masivní rozvoj sinic je celosvětovým problémem zejména díky antropogenní trofizaci vod. Tyto photoautotrofní organismy jsou schopny produkovat široké spektrum rozdílných látek, jak chemickou strukturou, tak i biologicky aktivními vlastnostmi, např. antibakteriální, cytotoxické, biocidní, genotoxické, nádorově promoční nebo naopak protinádorové. Některé z těchto metabolitů jsou považovány za zdravotně nebezpečné, jedná se zejména o cyanotoxiny (microcystin a cylindrospermopsin). Avšak hromadící se studie predikují existenci nových metabolitů, které mají podobný toxický potenciál jako cyanotoxiny. Tato dizertace je rozdělena do dvou tématických kapitol zaměřených na interakce mezi toxickými sinicemi s dalšími vodními autotrofními organismy (př. řasy) a na karcinogenitu způsobenou známými cyanotoxiny ale i neznámými metabolity. Experimentální část práce je zpracována do čtyř vědeckých článků a dvou manuskriptů. Většina uvedených studií se přistupuje k toxicitě sinic jako ke komplexním ...