Hrdina evropské lidové pohádky. Analýza textů z českých zemí, Slovenska, Německa a Rakouska s hlavní postavou Jan/Honza/Hans. - Veliká, Anna (2011)
Práce je věnována žánru lidové pohádky z území Českých zemí, Slovenska, Německa a Rakouska s hlavnim hrdinou Honza/Jan/Hans.S pohádkou obecně se dodnes setkáváme v orální, písemné a audiovizuální formě. Přes všechny proměny, kterými tento žánr během tisíciletého vývoje prošel, tvoří dodnessoučást našeho každodenního života. Práce kombinuje všeobecně- teoretickou část, kde se poukazuje na vývoj pohdkoslovného bádání od jeho počátku až po současnost na uvedených zemích a praktickou část, ve které se snažím přiblížit konkrétní pohádky o Hridnovi Hoonzovi/Janovi/Hansovi z česko-slovenského, německého a rakouského prostředí - tedy ze zemí s historickým, etnickým a kulturním propojením.