Kapitoly ze současné romistiky (Sondy do historie, metodologie a terénní praxe) - Poláková, Jana; Pavlicová, Martina, 1964-; Masarykova univerzita. Ústav evropské etnologie (2011)
Práce předkládá jeden z pohledů na současný stav romistického bádání. První kapitola dizertační práce si klade za cíl informovat širokou veřejnost o dnešním stavu historiografie romského národa. Druhá část práce zaměřená na výzkumné a vědecké aktivity spojené s romským etnikem a metodologii výzkumu vznikla na základě vlastní praxe autorky práce. Třetí kapitola práce přináší podrobný vhled do romské rodiny. Terénní výzkum, který je její součástí, se věnuje herním projevům romských dětí.
The work presents one of the views of the current state of Romani research. The first chapter of the dissertation takes for its task to inform the public about the current state of the historiography of the Romani nation. The second part of the work that focuses on the exploratory and research activities related to the Romani ethnic group and on the methodology of the research, came into being due to the author’s practical experience. The third chapter focuses on a detailed insight into the Romani family. A field research, which has been incorporated into this part, addresses the way Romani children play.
Vedoucí práce: Martina Pavlicová
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2012
Keywords: romistika -- metodologie; Romové -- dějiny; Romové -- etnografie; romské děti; terénní výzkum; field research; Romanies; Romani children; Romani studies; disertace