Kapitoly ze současné romistiky (Sondy do historie, metodologie a terénní praxe) - Poláková, Jana (2011)
Práce předkládá jeden z pohledů na současný stav romistického bádání. První kapitola dizertační práce si klade za cíl informovat širokou veřejnost o dnešním stavu historiografie romského národa. Druhá část práce zaměřená na výzkumné a vědecké aktivity spojené s romským etnikem a metodologii výzkumu vznikla na základě vlastní praxe autorky práce. Třetí kapitola práce přináší podrobný vhled do romské rodiny. Terénní výzkum, který je její součástí, se věnuje herním projevům romských dětí.