Dekompenzace jaterní cirhózy - zaměřeno na mozkový natriuretický peptid a srdeční funkce - Radvan, Martin; Špác, Jiří, 1957-; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta. Interní klinika, II. (2011)
Práce se věnuje prognostickým ukazatelům jaterního selhání se zaměřením na kardiální a hemodynamické parametry včetně stanovení mozkového natriuretického peptidu (BNP). Byla hodnocena hospitalizační a roční mortalita. Vyšší hodnota BNP a prodloužení QTc je u dekompenzovaných cirhotiků asociována s vyšší hospitalizační i roční mortalitou. Současné stanovení BNP a QTc by mohlo zpřesnit zavedená prognostická skóre jako je například Model for End-Stage Liver Disease (MELD).
The aim of our study was to determine parameters associated with mortality in decompensated liver cirrhosis with focus on echocardiographic parameters and brain natriuretic peptide level (BNP). In-hospital mortality and 1-year all-cause mortality were evaluated. High level of BNP and long QTc are associated with in-hospital and one-year mortality of patients with decompensated liver cirrhosis. Addition of BNP and QTc to MELD (Model of End-Stage Liver Disease) or other scoring systems would improve the prognostic accuracy.
Vedoucí práce: Jiří Špác
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2011
Keywords: jaterní cirhóza; kardiomyopatie; konečné stadium selhání jater; natriuretický peptid typu B; Cardiomyopathies; End Stage Liver Disease; Fibrosis; Liver Cirrhosis; Natriuretic Peptide, Brain; disertace; dissertations