Identifikace nádorových kmenových buněk ve vybraných nádorech dětského věku - Staniczková Zambo, Iva (2012)
Disertační práce se zabývá podrobným studiem exprese nestinu a CD133 v high-grade osteosarkomech a rabdomyosarkomech. Imunohistochemicky byl vyšetřen materiál získaný od 18 pacientů s high-grade osteosarkomy a ve všech vzorcích byly detekovány nestin+ nádorové buňky. Exprese nestinu byla studována také na 4 buněčných liniích derivovaných z příslušných primárních tumorů. V celkem 3 zkoumaných liniích byly detekovány zřetelně nestin+ buňky. Ve 3 buněčných liniích byly také identifikovány buňky koexprimující nestin a CD133. Prezentované výsledky představují první důkaz exprese nestinu v osteosarkomech a zároveň v těchto tumorech ukazují na možnou přítomnost buněk s fenotypem nádorových kmenových buněk. Analýza exprese nestinu a CD133 byla také provedena na 10 vzorcích rabdomyosarkomů a 5 rabdomyosarkomových buněčných liniích. Oba markery byly pomocí imunohistochemie a imunofluorescence detekovány ve všech tkáních rabdomyosarkomů i ve všech buněčných liniích; v rabdomyosarkomových liniích