Prognostické a prediktivní faktory u glioblastoma multiforme - Lakomý, Radek (2011)
LAKOMÝ Radek. Prognostické a prediktivní faktory u glioblastoma multiforme. Brno, Lékařská fakulta MU, 2011, 81 s. Disertační práce. Disertační práce podává přehled o aktuálních prognostických a prediktivních faktorech u glioblastomu. Statistickou analýzou vlastního souboru pacientů s glioblastomy léčených pooperační chemoradioterapií s temozolomidem bylo provedeno zhodnocení klinických a laboratorních markerů. Pooperační stav fyzické zdatnosti, rozsah resekce, úspěšné podání plánované chemoradioterapie, chirurgické řešení recidiv u vybraných pacientů, metylační stav MGMT genu, ale také miR-21, miR-181c, miR-195 a miR-196b korelují s přežitím pacientů s glioblastomy. Mimo jiné z práce vyplývá, že kombinací miR-181c a miR-21 je možné s 92 % senzitivitou a 81 % specificitou označit skupinu pacientů s rizikem časné progrese onemocnění po resekčním výkonu.