Zdatnost a kvalita života pacientů, kteří v dětství prodělali léčbu pro hematoonkologické onemocnění - Tomášková, Iva (2011)
Úvod: Dramatický vývoj a pokrok v léčbě vede k nárůstu počtu přežívajících a vyléčených onkologických pacientů léčených v dětském věku. Proto se klade velký důraz na pozdní následky terapie a kvalitu života. Únava a snížená fyzická aktivita jsou jedním z nejčastějších symptomů, který nemocní uvádějí. Nejzávažnějším z pozdních následků je kardiotoxicita, která má též vliv na fyzickou zdatnost. Až 100% pacientů popisuje únavový syndrom v průběhu terapie, kolem 40-70% v období delším jak rok od léčby. Asi 60-80% pacientů má diagnostikovánu subklinickou kardiotoxicitu a u 20% se objevují symptomy srdečního selhání ve druhém decéniu po terapii. Záměrem předložené práce bylo stanovit kvalitu života (QoL), fyzickou výkonnost a srdeční funkci u pacientů léčených v dětství pro malignitu a srovnat tyto parametry s odpovídajícím populačním vzorkem. Dalším cílem bylo vyhodnotit efekt jednoročního programu domácího aerobního tréninku na kardiopulmonální funkci. Pacienti a metody: Bylo zařazeno 131