The role of SUMOylation in homologous recombination - Altmannová, Veronika, 1983-; Krejčí, Lumír, 1972-; Masarykova univerzita. Národní centrum pro výzkum biomolekul (2012)
Stabilita genomu je neustále ovlivňována vznikajícími poškozeními DNA. K nejvážnějším typům poškození DNA patří dvouřetězcové zlomy, které mohou způsobit aneuploidii, genetické aberace nebo smrt buňky. Chyby v opravě dvouřetězcových zlomů jsou spojovány s mnoha lidskými onemocněními jako jsou neurodegenerativní nemoci, imunodeficience a rakovina. Pro opravu dvouřetězcových zlomů existují dvě hlavní dráhy: nehomologní spojování konců (NHEJ) a homologní rekombinace (HR). Zatímco nepřesná NHEJ dráha je hlavním opravným mechanismem v savčích buňkách, bezchybná homologní rekombinace je využívána především v kvasinkách. Mechanismus homologní rekombinace je konzervován mezi eukaryotickými organismy a obsahuje mnoho proteinů, jejichž funkce musí být regulována. Aktivita těchto proteinů může být dramaticky ovlivněna post-translačními modifikacemi. V současné době přibývá důkazů o významné roli post-translační modifikace proteinem SUMO během HR. Detailní pochopení molekulárního mechanismu ...
Genomic integrity is constantly challenged by the occurrence of DNA damage. DNA double-strand breaks (DSBs) are among the most serious kinds of DNA lesions, which could lead to aneuploidy, genetic aberrations or cell death. The defects in DSB repair are linked to many human syndromes such as neurodegenerative diseases, immunodeficiency and cancer. There are two major pathways dealing with repair of DSBs: non-homologous end-joining (NHEJ) and homologous recombination (HR). While error-prone NHEJ is the major repair mechanism in mammalian cells, error-free HR pathway occurs predominantly in budding yeast. The mechanism of HR is conserved among eukaryotic organisms and involves a network of many proteins, which are tightly regulated. It is known that post-translational modifications can dramatically influence the activity of proteins. In the recent years, increasing evidence of a critical role for post-translational modification by SUMO (small ubiquitin-related modifier) during HR has ...
Vedoucí práce: Lumír Krejčí
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: homologní rekombinace; oprava DNA; sumoylace; Homologous Recombination; Sumoylation; DNA Repair; disertace; dissertations