Výzkum úrovně rovnováhových schopností a stavu posturální funkce u populace středního a staršího věku - Šrámková, Petra (2012)
Disertační práce přináší výzkum a analýzu aktuální úrovně rovnováhových schopností (statické a dynamické) a stavu statické složky posturální funkce (posturální stability) u populace středního a staršího věku a vyhodnocení jejich vzájemného vztahu. Dílčím cílem práce byla diagnostika převažujícího druhu sportovně rekreační pohybové aktivity, antropometrických charakteristik a subjektivního vnímání aktuálního zdravotního stavu probandů a respondentů. Motorického testování rovnováhových schopností a diagnostiky postury se zúčastnilo 80 probandů, vyplněný dotazník jsme obdrželi od 598 respondentů věkové kategorie středního a staršího věku (žen a mužů ve věku 30 let a více). Výsledky byly vyhodnoceny pomocí matematicko-statistických metod a jsou v práci zpracovány tabelárně a graficky. Na základě stanovených hypotéz a jejich ověření můžeme konstatovat hlavní závěry: mezi úrovní statických a dynamických rovnováhových schopností existuje statisticky významný korelační vztah v námi zkoumaném s