Vývojové aspekty umlčování exprese genů pro ribosomální RNA v přirozených a syntetických hybridech rodu Tragopogon - Malinská, Hana, 1983- (2011)
Tragopogon mirus Ownbey a Tragopogon miscellus Ownbey jsou relativně nové allotetraploidní druhy. Vznikly asi před 80ti lety na severozápadě Spojených států poté, co byly jejich rodičovské druhy T. dubius Scop., T. pratensis L. a T. porrifolius L. přivezeny z Evropy. Zde se začaly množit a hybridizovat, dodnes můžeme pozorovat na stejném místě původní diploidní druhy spolu s expandujícími populacemi tetraploidů. Ve většině přirozených populací obsahuje genom T. mirus i T. miscellus mnohem méně rDNA jednotek od jejich společného rodiče (T. dubius) než od druhého rodičovského druhu. Ve vzácných případech dochází k tak rozsáhlé eliminaci T. dubius jednotek, že je rDNA lokus jen velmi obtížně detekovatelný. Jedinci s malým množstvím T. dubius rDNA obvykle vykazují jadérkovou dominanci pouze jednoho z rodičů, paradoxně tedy pochází většina transkriptů právě z T. dubius, tedy minoritního rodiče. Tento obvyklý trend však může být porušen, například dojde-li k natolik vážnému snížení množství T. dubius jednotek, že nejsou schopny pokrýt metabolickou potřebu rRNA v rychle se dělicích pletivech. Pak může dojít i k přepisu rDNA jednotek homeologa, jako se to stalo u jedné přirozené populace T. mirus. V této populaci je množství ribozomálních genů téměř vyrovnané. U těchto rostlin detekujeme zhruba stejné množství transkriptů původem z obou rodičovských druhů. Tyto výsledky ukazují, že proces umlčování genů není nezvratný, ale že umlčené geny lze aktivovat v závislosti na podmínkách (stupeň diferenciace) a počtu genů. Během posledních let bylo připraveno několik syntetických linií, analogických k přirozeným druhům T. mirus a T. miscellus.