Nemovitost jako předmět právních vztahů v českém a italském právu - komparace - Rydlová, Nina (2009)
Téma týkající se nemovitostí je neustále velice aktuální. Srovnání s italským právním řádem jsem zvolila z toho důvodu, že oba vycházejí shodně ze základů římského práva, avšak se v dnešní době v mnohém liší. V práci jsem se zabývala nejen pojetím vlastnictví k nemovitostem a způsoby jeho nabývání, ale práce i navíc právním významem některých věcných práv k věcem cizí, jež jsou v obou právních řádech tolik rozdílná. Nechybí ani krátký exkurs do katastru nemovitostí a srovnání s navrhovaným Občanským zákoníkem.